Koe Leur Lokaal heeft de volgende mogelijkheden:

1: Aquarelleren en tekenen algemeen.

2: Cursus abstract schilderen.

Zie hieronder voor een uitgebreidere beschrijving.


In kleine groepen (gemiddeld 10 personen) wordt gewerkt op verschillende niveau’s. De lessen sluiten zoveel mogelijk bij jouw individuele mogelijkheden aan. Daarom zijn de cursussen geschikt voor zowel gevorderden, die hun vaardigheden willen verdiepen, maar zeker ook voor beginners.

Aquarelleren en tekenen algemeen.

Voor degene, die wil leren aquarelleren wordt in de cursus stapsgewijs aandacht besteed aan materiaal, techniek, vorm, kleur en compositie. Je leert de basistechnieken, het “glaceren”, het “uitsparen” en het “nat in nat” werken. De nadruk wordt meer op het schilderachtige gelegd dan op het tekenachtige. De in elkaar vloeiende kleuren geven prachtige effecten die specifiek zijn voor aquarel. Je werkt vanuit je eigen waarneming (dus niet naar plaatjes). Onderwerp is meestal een stilleven, b.v. bloemen, glas, terra-cotta etc. Wanneer je een redelijke vaardigheid bezit kan er een verdieping qua techniek en van de beeldaspecten plaatsvinden op zodanige wijze dat er aan een eigen stijl gewerkt wordt. Er wordt bovendien alle ruimte geboden voor je persoonlijke ideeën en vragen. Het leren tekenen is als een spannende reis, waarbij men veel gaat zien en steeds weer nieuwe dingen zal ontdekken, een onuitputtelijke bron met vele gezichten, die tot nieuwe inzichten zal leiden. Door middel van opdrachten naar de waarneming kunnen vaardigheden opgebouwd of verder ontwikkeld worden. Er is aandacht voor verschillende tekenmaterialen, zoals potlood, kleurpotlood, houtskool, inkt, ecoline. Enkele beeldaspecten die aan de orde komen zijn: de lijn, licht-donkerwerking, perspectief en kleur. De eerste les heeft de docente altijd basismateriaal bij zich.
Materialen: aquarelverf, papier(soort en formaat in overleg) penselen, potlood en gum. Voor tijden, lokaties en prijzen zie: cursusinformatie

Cursus abstract schilderen.

Deze cursus is bedoeld als een kennismaking met het abstract schilderen. Je kunt er in je schilderwerk op “los werken”, maar je kunt ook met ondersteuning en begeleiding je werk onderbouwen en verrijken. Hoe gebruik je kleur, vorm, lijn? In de cursus wordt een aantal aspecten van abstractie behandeld. Uitgangspunt hierin zijn verschillende vormen van abstractie uit de moderne kunst. Iedere les wordt een opdracht gegeven, voorafgegaan door een uitleg. Het wordt beslist geen theorieles, maar door de opdrachten zul je bewuster je schilderwerk onderbouwen. Naast het weten blijft er ruimte voor spontaniteit en gevoel. De cursus is zowel geschikt voor beginners en gevorderden. Door de opdrachten die gegeven worden is er geen ervaring in techniek of tekenvaardigheid vereist. De cursus kan als een basis dienen om verder te gaan met schilderen. Voor de gevorderde amateurschilder kan de cursus een aanvulling op en een verdieping zijn van het schilderen.


Buitencursus mei - juni

De maanden mei en juni zijn mooie tuinmaanden, maar ook mooie schildermaanden.
In de omgeving van Leur zijn diverse inspirerende en schilderachtige locaties te vinden.
De verschillende locaties bieden een variatie aan beelden. (b.v. bloementuin, kasteel, molen, rivierenlandschap). Elk daarvan heeft zijn specifieke sfeer, van weidse uitzichten tot verrassende doorkijkjes tot een stralend kleurenpalet.
In de cursus wordt u meegenomen naar zo’n mooie locatie, maar ook in de schilder-en tekenkunst. Niet alleen een technische ondersteuning, maar ook op de manier van verbeelden.
Juist aquarel is een uitstekende techniek voor buiten om een snelle schets te maken of om het subtiele van de natuur weer te geven.